fbpx

Vállalkozói kisokos: hogyan készíts szép fotókat telefonnal?

Felkértem egy ismerősömet, Enessey Melindát, aki szuper képeket készít, és megkértem, hogy adjon nekünk néhány hasznos tanácsot. Ha eddig csak húztad-halasztottad a saját fotók készítését, most jött el az ideje!

Meli érhetetőségei: honlap; Instagram
A fotókat szintén Meli készítette 🙂

Kezdjünk is bele!

Hogyan és milyen képet készíts vállalkozóként?

Manapság nagy hangsúlyt fektetünk az online marketingre, azon belül is a fotókra, hisz azok is sokat segítenek a vevőszerzésben. Ebben a cikkben leírom, hogy miket és hogyan érdemes fotóznod vállalkozóként, hogy aztán mehessen blogra, Facebookra vagy Instára. 

Előre tisztáznám, hogy nincs azzal baj, ha nem vagy egy profi fotós, vagy épp nincs egy hiper-menő géped. Ha van egy jobb típusú telefonod, az már pont elég lesz. A cikkben a képek többsége is telefonnal készült!

Fotózz telefonnal
https://www.instagram.com/enessey.m/

Flatlay

Sokaknak lehet, újdonság ez a szó, de segítek. Miről is van szó? Sík felületen, esztétikusan elhelyezett tárgyak fotója felülnézetből. A fotózás általában madártávlatból történik, akár egy székre vagy sámlira állva. A fotókon kedvenc kellékeink vagy fotózandó tárgyaink szerepelhetnek.

Flatlay kép
https://www.instagram.com/enessey.m/

Szolgáltatóként érdemes olyan tárgyakat/eszközöket/kellékeket fotózni, amelyek hozzásegítenek a munkád elvégzéséhez, vagy napi teendőidben kapnak szerepet. Például a laptop, telefon, notesz. 

Amennyiben saját terméked van, akkor érdemes arról is néhány flatlayt készítened, de lényeges, hogy használat/viselet közben is meg legyen örökítve, hisz a vevő számára fontos, hogy lássa így is az adott darabot. Nagyon szép, ízléses képet lehet csinálni táskával, akár megmutatva, hogy mi van benne, mit hordasz magaddal a mindennapokban.

Kész flatlay
https://www.instagram.com/enessey.m/

A háttered minden esetben legyen letisztult, egyszerű, hogy a tárgyak legyenek a figyelem középpontjában. Tökéletes háttérnek például egy fehér lepedő, egyszínű abrosz, egy egyenletes parketta. Sőt, ha nagyon kreatív szeretnél lenni, és illik az adott témádhoz, akkor a nyers fa is tökéletes. Ügyelj a fényekre, nem kell lámpa, nem kell vaku, elég ha az ablak mellől fotózol, ahol elegendő fény van. Erős árnyékokra érdemes figyelni, hisz rontja a kép letisztultságát, esztétikáját. Ennél a fotózásnál is érvényes az a szabály, hogy a kevesebb néha több.

Flatlay
https://www.instagram.com/enessey.m/

Lifestyle

Adott érzések, elkapott pillanatok megörökítése. Én ezeknél a fotóknál sokat játszom az árnyékokkal és a fényekkel. Remek lehet még a háziállatok bevetése (, hiszen őket mindenki szereti, nehéz velük mellélőni). Ha van gyermeked, akkor akár róla is lehet olyan képeket készíteni, hogy csak nyaktól lefelé látszanak. (személyiségi jogok)  Akár játék közben, amikor el vannak merülve, vagy ha csecsemőről van szó, akkor a lábacskáit, és ezeket máris bele lehet szőni bármilyen sztoriba, amit szívesen megosztanál az olvasóiddal. 

Lifestyle
https://www.instagram.com/enessey.m/

Ha számodra ezek a témák túl meghittek, és nem szeretnéd megosztani, akkor esetleg készíthetsz olyat, ahol épp a reggeli kávédat  osztod meg a követőiddel. Tudom, hogy furán hangzik, de már azokat az időket éljük, mikor az emberek kíváncsiak a szolgáltató életére, hogy valójában ki is van az adott márka/blog mögött. Én is sokszor szeretném tudnil, hogy vajon ki a tervező, ki írja a blogot, kinek a szavait olvashatom. 

Ezzel a módszerrel a termékeidet is megörökítheted, hiszen így láthatják az emberek, hogy megéri azt megfizetni. Megnézhetik használat vagy akár készítés közben! Akik érdeklődnek irántad és a termékeid iránt, ők  oda és vissza lesznek egy ilyen képsorozattól.

Készíts képeket a vállalkozásod újdonságairól

Mutasd be, ha van valamilyen aktuális változás a termékedben. Vagy ha tanultál valami újat vagy éppen most tanulsz, esetleg szélesíted a szolgáltatási köröd. 

Lifestyle kép
https://www.instagram.com/enessey.m/

Amikor veszek egy új objektívet, akkor sokszor készítek flatlayt, és megosztom a követőimmel.

Csendéletek

Képes vagyok venni egy csokor virágot csak azért, hogy azt a naplemente fényeiben megörökítsem az asztalomon. Szeretik az emberek, ezek köré is lehet sztorit fűzni, a látványa is szép, figyelemfelkeltő lehet. Idehaza tele vagyok cserepes virágokkal, néha azokkal is játszadozom, könyveim mellé teszem, elveszem, kreatívkodok. Kertben lévő virágok, színek….Érdemes nyitottan állni ehhez, és élvezni a lehetőségeket! 

Csendélet
https://www.instagram.com/enessey.m/

Fotós kihívások

Rengeteg fajtát lehet találni az interneten. Általában szezonálisak. Nálam is van most egy ilyen kihívás, ha gondolod csekkold le! Örülök, ha belevágsz!

+1 ÖTLET Letter board használata a fotókon. Bizony, óriási divat, általuk kitűnik a kép, és szinte bármilyen infót át tudsz adni vele. Alkalmazhatod flatlayhez, lifestyle képen, csendéleten.

Fotókihívás
https://www.instagram.com/enessey.m/

Néhány szabály, amelyet érdemes betartanod

  • Módjával a szelfikkel. Nyilván van olyan vállalkozás, ahol több kell belőled. Például ilyen az életmód tanácsadó, az edző, de ha a tiéd nem ilyen jellegű szakma, akkor érdemes csak pár szelfit kitenni, hogy azért mégis látható legyél, de ne rajtad legyen a fő hangsúly.
  • Kerüld a kliséket! Légy kreatív! Persze, nehéz újat mutatni, de azért igyekezz ne koppintani, hanem saját magadtól olyan értékelhető és különleges képeket kitalálni, melyek figyelmet érdemelnek. Például ne legyen tele idézetekkel az oldalad, csak azért, mert azok most nagyon elterjedtek
  • Ne használj stock fotókat! Tudom, azért vannak, hogy használjuk őket, de sokkal kreatívabb és személyesebb egy saját fotó megosztása, mint egy tucat, amit lehet, hogy bármikor megtalálunk egy következő vállalkozó oldalán. Legyél egyedi! Ha mindenképp használnád ezeket, jelöld meg a forrást!
  • A minőség fontosabb, mint a mennyiség! Ne kapkodj alkotás közben. Gondold át, hogy pontosan mit is szeretnél mutatni a képeddel. Hidd el, hogy az emberek imádják a természetes képeket, főleg, ha azok értéket adnak át!

Ezek voltak Melinda tanácsai, remélem, hasznosnak találtátok ezt a vendégcikket.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük