fbpx

Produktivitás a bloggerkedésben – projektmanagement 6 lépésben

A produktivitás már egy évtizede a mániám (- még egy blogot is vezettem a témában, katt ide érte!), és csak az utóbbi egy-két évben sikerült csökkentenem a hatékonyság iránti rajongásomat. Tény azonban, hogy a kiégés mellett rengeteg pozitívummal járt a kutatómunkám, hiszen gyorsan és hatékonyan tudok dolgozni.

Úgyhogy volt egy kis előnyöm ezzel kapcsolatban amikor 2018 szeptemberében belevágtam a vállalkozásba. Ennek ellenére a projektmanagement rendszereim és folyamataim a kezdetekhez képest sok mindenben változtak. Csak másfél évvel később merem kijelenteni, hogy a vállalkozásom jelenlegi formájához megtaláltam a számomra tökéletes produktivitási módszert.

Ebben a bejegyzésben erről szeretnék írni. Személy szerint öt-hat évvel ezelőtt öltem volna egy valódi tapasztalatokon nyugvó sorvezetőnek. És nem számított volna, hogy milyen munkafolyamatról van szó… Nem akartam olyan tartalmakat olvasni, hogy az író mikor kel fel, mikor ebédel vagy mikor sétál. Azt akartam megtudni, hogyan lehet négy és fél órányi munkát egy három órás intervallumba sűríteni úgy, hogy az ne menjen a minőség kárára.

1. lépés – A produktivitás alapja: a megfelelő szoftver kiválasztása

Annak ellenére, hogy nagy bullet journal rajongó vagyok, a vállalkozásomhoz a bujo nem hatékony, ugyanis rengeteg digitális tartalmat (linkeket, képeket, excel táblázatokat) kell megjelenítenem. Éppen ezért szoftverben gondoltkoztam. Sok mindent kipróbáltam, de végül másfél év után arra jutottam, hogy csak egyetlen egy szoftverre van szükségem, nem pedig többre. Az elején a projektmanagementet Google Drive + Trello + Clockify + Gmail +Google Calendar + Planyway + Zoom kombóval nyomtam. Igen, már leírni is sok.

Végül aztán rábukkantam a ClikUp szoftverére. Ha a linkre kattintasz, akkor lehetőséged nyílik beregisztrálni, amiből én egy apró járulékot kapok. Ezzel támogathatod a munkámat, ha szeretnéd. A regisztráció ingyenes, és az ingyenes verzió is szuper eszközöket kínál. Én az Unlimited csomagot használom, ami csak havi 7 euró és 38 centbe kerül, ráadásul az első hónapot ingyen megkaphatod.

És röviden miért szerettem bele a ClickUpba? Azért, mert a feladatlisták mellett egy csomó másik szoftvert lehet integrálni. A Google Drive-t, a Zoomot, Office fájlokat és még sok mást is. A felülete könnyen kezelhető, mérheted benne, hogy mennyi időt töltesz el egy feladattal, és ami a kedvencem: válogathatsz a nézetek közül. Lista, táblák, naptár, idővonal, mindmap és táblázat.

Fontos, hogy te is megtaláld magadnak a megfelelőt, mert ez egy elengedhetetlen tényező a produktivitáshoz. Az elején ne használj fizetős szoftvereket, kezdd Asanával, Trelloval vagy a Google szoftvereivel.

A vállalkozásom feladatai

Ebben a bejegyzésben most nem fogok az ügyfélmunkáról beszélni, hanem csak azokról a feladatokról, amely a vállalkozásom marketingjéhez tartoznak. Ezek a következő területek:

  • Blogposztok
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Linképítés

A ClickUpban létrehoztam egy Víziómarketing mappát, és azt további almappákra osztottam a fenti lista alapján. Ide írom fel az egyes teendőket és alteendőket. Általában a lista nézetet használom, számomra ez jön be a legjobban. Kívételt képeznek a tartalommarketinghez tartozó posztok, azokat ugyanis könnyebb létrehozni és szerkeszteni a naptár nézetben.

2. lépés – A vállalkozásom marketingjét a tartalomstratégia köré építem.

A tartalomstratégia a marketingstratégia második lépése, egyfajta tervezet, aminek segítségével megkönnyíted magadnak a tartalom előállítását, valamint a rendszernek köszönhetően gyorsabban érhetsz el jobb eredményeket.

A tartalomstratégia nálam egy sok adatból álló táblázat. Az egész év egyetlen dokumentum alá tartozik, és a munkalapok segítségével osztom fel havi nézetbe. Meghatározom, hogy egy hónapban hány posztot szeretnék megjelentetni hetente, majd kezdődhet is a móka!

Listázom, hogy én milyen bejegyzéseket szeretnék készíteni, de természetesen figyelembe veszem a célközönségemet is. Ubersuggest segítségével csinálok egy kulcsszókutatást, majd a blogposztok köré megtervezem a social media támogatást, valamint a linképítést. Az eredmény egy kilenc oszlopos és huszonhat soros csoda.

A ClickUpba felviszem a feladatokat. A naptár nézetben az adott dátumokhoz felírom a munkacímeket, a lista nézetben pedig a hozzátartozó social media ötleteket. A linképítést általában 4-5 alfeladatra osztom le, így a produktivitás szempontjából jobban járok, mert könnyebb magam rávenni három kisebb feladat elvégzésére, mint egy nagyéra.

3. lépés – kezdődhet az írás!

A Google Drive-ban készítek el minden tartalmat. Itt ugyanis szépen mappázni tudom őket, ráadásul telefonról is elérhető minden. Nekem ez a felület vált be, de biztos vagyok benne, hogy az Office is ugyanolyan hatékony lehet. Ahogy említettem, a ClickUpba integrálható a Google Drive, így egyszerűen az adott feladat ablakában létrehozok egy doksit. Így nem kell húszmillió ablaknak nyitva lennie és harmincmillió helyre bejelentkezni. Komolyan mondom, utálom a sok ide-oda kattintgatást, idegesít, és hosszú távon produktivitás szempontjából sem kifizetődő.

Még mielőtt nekikezdenék az írásnak, alaposan átgondolom, mégis miről szeretnék írni. Mindegy, mennyire vagyok jártas a témában, azért néhány megbízható forrást elolvasok, és csak ezt követően kezdek el a struktúrán gondolkodni. Az írás során először a címszavakat (H2, H3) hozom létre. Ezeknek egyfajta munkacímet adok, ami összefoglalja az adott bekezdés lényegét.

Innentől kezdve már “csak” fogalmazni kell. Ne keseredj el, ez a rész folyamatos gyakorlással fejleszthető. Tudom, lehangoló az, ha egy számodra fontos téma megírásához 5 órára van szükséged. Nins baj a folyamatos újrafogalmazással, a fehér képernyő vagy a kurzor bámulásával. A lényeg, hogy folyamatosan csináld.

Produktivitást tekintve ezért is szeretem szoftveresen mérni az időt, mert így pontosan képben vagyok, mégis mennyi időt használtam fel. Van olyan helyzet, amikor bár nagyon szenvedve írok és lassúnak érzem az idő folyását, de a szoftver ezt megcáfolja. És persze vise verca. Ajánlom a fent említett Clockifyt erre a célra. Ingyenes és jól átlátható felülettel rendelkezik.

4. lépés – Amivel a legtöbbet szenvedek: a szerkesztés

Megírtam életem cikkét, és semmi mást nem szeretnék, mint publikálni. Erre legalább kétszer át kell olvasnom, képeket kell hozzá keresnem, meg kell ezeket szerkesztenem, fel kell töltenem a WordPressbe és végül be kell állítanom a SEO-t. Ez sok időt elvesz, de a minőségi tartalomhoz ez is elengedhetetlen.

A legtöbb képet az Unsplashról szedem, majd az egységes kinézet miatt ezeket gyorsan bedobom Lightroomba, és alkalmazok rajtuk egy általam készített presetet.

A szerkesztés lépésben illesztem be a külső- és belső hivatkozásokat, nevezem át a képeket és adom hozzá az ALT texteket.

5. lépés – Az igazi produktivitás még csak most kezdődik! A promóció

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben írtam, a tartalommarketingben és a blogírásban az írás maga csupán a dolog ötven százaléka. A másik fele pedig a promóció. Ennek több fajta módja van. Lehet hírlevelek által, social media segítségével, hirdetések feladásával, videók készítésével, stb. A lényeg, hogy a promóciós tartalmak arra ösztönözzék a felhasználót, hogy elolvassa a blogbejegyzést.

Ez a produktivitást tekintve nagy kihívást jelent, hiszen fenáll a veszélye annak, hogy elaprózód magad. Ezért aztán azt szoktam tanácsolni, hogy az elején válassz csak egy-két módszert, aztán ha azokat már bejárattad, lehet tovább fejlődni.

A promóciós módszereket érdemes beleírni a stratégiába, hiszen így egy komplex rálátásod lesz a nagy egészre. Nincs is jobb érzés, mint amikor a különféle felületeiden körbe tudod magad ajánlani a tartalmaid segítségével. Ha kitaláltad a promóciós módot, akkor az adott platformhoz tartozó feladatokat add hozzá a teendőlistához. Érdemes ezt is külön mappázni, mert nagyobb tételek esetében romlik az átláthatóság.

6. lépés – Feladat a posztolás után: az analitika és az elemzés

Ó, nem, még a szerkesztés után sincs vége a folyamatnak. A jó tartalommarketingnél nem hagyod magára a blogposztokat, hanem folyamatosan fejleszted őket. Ez leginkább az örökzöld vagy a sarokkő bejegyzésekre vonatkoznak, hiszen a legtöbb esetben mindig van valami új fejlemény, esetleg te magad bővíted a már meglévő tudásodat a témával kapcsolatban. Természetesen nem azt mondom, hogy minden nap fejlesztened kell ezeket a tartalmakat, a túlzásba esés sem kifizetődő. Igyekezz megtartani az egyensúlyt, mondjuk három-hat hónaponként nyújj csak hozzá.

A ClickUpba minden egyes platformmal foglalkozó mappámban van egy külön analitika almappa. Ennek köszönhetően nem felejtem el, hogy az első héten, a harmadik héten, az első hónapban, a harmadik hónapban, fél év múlva, a nyolcadik hónapban és egy év múlva ránézzek az analatikákra. Külön-külön is megvizsgálom az időintervallumokat, és persze nem felejtem el összehasonlítani egymással sem. Az adatokat egy táblázatban vezetem, és a saját magam szórakoztatására kimutatásokat szoktam ezekből készíteni Data Studioban. Nerd vagyok, és vállalom! 😀 Ennek már nincs sok köze a produktivitáshoz, inkább a saját magam szórakoztatásért csinálom.

Összegzés

Szóval, elég sok mindent átvettem a bejegyzésben. Fontos leszögeznem, hogy nem célom az, hogy rosszul érezd magad azért, mert neked nincs ilyen rendszered. A produktivitás nem kötelesség, hanem választás, és ha te jelenleg jól érzed magad, akkor ne érdekeljen, ki mit mond. Ha pedig nem érzed magad jól, remélem, hamar rendbe jössz! Sokáig én is a produktivitás vonaton ültem, tudom, milyen megszállottként viselkedni. Egy teljes fél év semmittevés kellett a leszokáshoz. Ezzel a poszttal az a célom, hogy inspiráljalak és segítselek téged. Remélem, sikerült.

Add hozzá ezt a pint a saját Marketing tanácsok tábládhoz! Csak kattints a bal felső sarokban található Pinterest ikonra.

Blogger produktivitás

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük