fbpx

Minőségi tartalom válságkommunikáció helyett – hogyan támogathatod most a vállalkozásod?

A társadalmunk jelenleg úgy működik, hogy nincs felkészülve a mostanihoz hasonló helyzetre. Ezt már megtanultuk 2008-ban, és most is emlékeztetve lettünk rá. Persze a járványon is túl fogunk jutni, és lassan, de minden vissza fog állni a megszokott kerékvágásba.

Ha olyan helyzetben vagy, hogy nem szakadt rád az egész háztartás, és nem kell három gyerek tanítását otthon intézned, akkor bizony több mindent is tehetsz online a vállalkozásodért. A minőségi tartalomgyártás kezdetnek jó döntés lehet, főleg ha azt SEO-baráttá is teszed.

A tűzoltás helyett előremutató lépések és minőségi tartalom

Ebben a cikkben olyan útmutatót kapsz, amely nem foglalkozik semmilyen válságkommunikációval és nem célja a tűzoltás. Természetesen teljesen érthető, ha szükséged van a krízishelyzet kezelésére, de ne temedkezz ezekbe bele, gondolj a hosszútávú célokra is. 

Ez az írás egy hosszú és részletes segédlet. Lehet, lesznek olyan részek, amik téged nem érdekelnek, ezért bátran ugord át, ugyanakkor azért mégis ajánlom, hogy foglalkozz azokkal is, hátha találsz bennük valami találót és kreatívat. Leszögezném, hogy ezek bár általánosságok, néhány helyen a saját szakmai meggyőződésemet tartalmazzák, azonban számomra mindig a minőségi tartalom az elsődleges.

Minőségi tartalom: kezdjük az On-page SEO-val

Az on-page SEO a weboldaladon található tartalmak optimalizálásáról szól. Ebbe leginkább a blogbejegyzések, a számodra fontos aloldalak, a képek és a videók tartoznak bele.

Kulcsszó és a minőségi tartalom

Miért fontos nekem az on-page SEO?

A legtöbben, ha a keresőből érkeznek a honlapra, akkor általában nem a főoldaladdal találkoznak. Természetesen vannak kivételek, de azok általában egyedi esetek, vagy pedig az adott weboldal SEO szempontból rosszul van beállítva. 

Leszögezném újra, hogy most a keresőből érkező felhasználókról beszélek, és nem azokról, akik már ismerik a vállalkozásod!

Tételezzük fel, hogy túrázni indulsz, és szükséged van egy minőségi, könnyű és strapabíró esőkabátra, viszont sem a túrázásról nem tudsz sokat, sem a specifikus esőkabátokról. Ebben az esetben természetesen fennáll a vásárlási szándék, azonban egy információigény is, hiszen ki akarod deríteni, számodra melyik a legjobb esőkabát. Azaz fennáll az igény a minőségi tartalomra.

Úgyhogy megnyitod a Google-t, és beütöd az “esőkabát túrázáshoz” kulcsszavakat. Nyugodtan próbáld ki akár most is. Jól láthatod, hogy az első oldalon nem találni mást, mint termékeket, és csak a második oldal legalján jön be egy edukációs jellegű cikk, ahol nagyjából választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre. 

Én ezt a helyzetet csak úgy hívom, hogy elszalasztott lehetőség, hiszen vannak olyan vállalkozások, amelyek csak sport- és túraeszközök értékesítésével foglalkoznak, akiknek ez a szenvedélyük, és akik valódi tapasztalattal rendelkeznek a témában. Ennek ellenére mégis a kereső második oldal aljára kell böngésznem az első ilyen tartalomért.

 

On-page SEO

Hogyan tudom on-page SEO szempontjából fejleszteni a honlapom?

Ha nem bánod, folytatom tovább a példát a túrázáshoz való esőkabáttal.

Tételezzük fel, hogy a te vállalkozásod éppen túrázással foglalkozik, és adsz is el túrafelszerelést. Még az is lehet, hogy több tucat blogbejegyzésed van, de egyik sincsen optimalizálva. Nem csoda, hogy nem talál meg senki a keresőből, ugyanis van néhány szabály, amit be kell tartanod, ha eredményeket szeretnél.

Fontos leszögeznem, hogy a SEO szabályok betartása nem azt jelenti, hogy a blogbejegyzés élvezhetetlenné válik, sőt! A minőségi tartalom egyfajta sarokkő a SEO-ban, amiről sokan nem szeretnek beszélni. Ugyanis hiába foglalkozol rengeteget a SEO-val, ha a tartalmad gagyi, rossz információktól hemzseg és unalmas, akkor a felhasználók nem fognak téged olvasni, és ezt bizony a Google észreveszi. 

Szóval melyek ezek a szabályok?

 1. A szövegnek minimum 800, de inkább 1000 szónak kell lennie! A minőség mellett minél hosszabb egy tartalom, annál jobb. Ezért nem meglepő, ha a több ezer szavas hosszú guide-ok és esettanulmányok nagyon jól teljesítenek.
 2. A cikk megírása előtt gondolj ki egy a vállalkozásod és választott témád számára releváns kulcsszót. A fenti példát folytatva ilyen az “esőkabát túrázáshoz”. Igen, a kulcsszó állhat több szóból is. Fontos, hogy a lehetőség szerint ne nagyon nagy, túl általános kulcsszót válassz, hanem valami specifikusabbat, konkrétabbat. 
 3. A cikk legyen alaposan tagolt. A cím mellett tartalmazzon legalább kettő H2-t (címsor 2-t). 
 4. Mind a címben, mind pedig legalább egy darab H2-ben szerepeljen a kulcsszó. Példa: Ez a cím: Hogyan válassz esőkabátot túrázáshoz? Ez a H2: A legtartósabb esőkabát túrázáshoz.
 5. Ne felejtsd el a szövegben is elhelyezni a kulcsszót még néhány alkalommal. Ahogy láthattad a fenti példa alapján, nyugodtan használd a ragozott alakokat is. Ugyanakkor ne halmozd a kulcsszót, 2-3 bekezdésenként maximum egyszer forduljon elő.
 6. Egy bekezdés maximum 90 szót tartalmazzon.
 7. A szövegbe tegyél saját linkeket (1-3 darab), amelyek blogbejegyzésre vagy termékre mutassanak.
 8. Használj képeket.
 9. A képeket mindig úgy nevezd, hogy abban benne legyen a kulcsszó, akár ékezetes verzió nélkül is.
 10. A képeket lásd el ALT Texttel is. Ez az a felirat, amit a vakok használnak a képek azonosítására, illetve a Google képkeresője is ez alapján keres. Az ALT Text elnevezésekhez használd a kulcsszót. 
 11. Ha WordPress alapú a honlapod, telepítsd a Yoast SEO nevű plugint. (Erről hamarosan írok egy másik hasznos anyagot.)

Tudom, ez a rengeteg infó ijesztő, és elsőre talán bonyolultnak is tűnhet, de ígérem, nem az! Ha már van meglévő cikked, akkor azt csak módosítanod kell a szabályok alapján. Kicsit olyan, mintha lektorálnál. Ha vannak rövidebb írásaid, akkor azokat érdemes összevonni, és olyan tartalmakat készíteni a sok-sok rövid bejegyzésből, amelyek részletesek, kidolgozottak és ezáltal örökzöldek lesznek.

On-page szabályok a minőségi tartalomhoz

Csinálj meg napi kettőt, és figyeld a Google-ben az eredményt!

Linképítés

A linképítés pontosan olyan elgondolás alapján működik, mint a tudományos világban a hivatkozás. Minél több nagyon elismert szakmai lap hivatkozik a munkádra, a munkád annál értékesebb lesz. 

Éppen ezért érdemes energiát fektetni a linképítésbe. De mégis hogyan?

Linképítés kapcsolatok nélkül

Keress hírportálokat vagy a vállalkozásod számára releváns portálokat, magazinokat, blogokat. Az impresszumban található email címen vedd fel velük a kapcsolatot, és írj egy sablonmentes üzenetet. A sablonok kerülése itt nagyon fontos, ezt muszáj kihangsúlyoznom! 

Ajánlj te nekik cikktémát, és írd meg azt is, hogy ezt te készíted el, nekik csak beilleszteni kell a szöveget. A fizetség cserébe pedig a cikkben található oldaladra vagy valamelyik aloldaladra mutató link legyen. Az emailbe nyugodtan kerüljön olyan dolog, hogy szerinted az a tartalom miért illene az adott honlapra, illetve bátran valld be, hogy miért szereted a munkájukat. 

Lehetőleg olyan oldalakat válassz, amelyek üzenetével és cikkeivel egyetértesz, hiszen ha nem így jársz el, annak komoly márkaromboló hatása lesz. Itt se feledkezz meg arról, hogy fontos a minőségi tartalom előállítása, hiszen például egy hírportált sokan csak átgörgetnek.

A linképítésnél egyetlen egy szabály van: csak minőségi honlapokkal szabad dolgozni!

A szakmában a honlapok minőségi mérésére létezik egy érték, a Domain Authority vagy röviden DA. Ez egy 1-től 100-ig terjedő összehasonlító skála, ahol az 1 a vadiúj honlapokat jelenti, míg a 100 a legmagasabb pontszám. 

Ahogy írtam, ez egy összehasonlító eszköz, ahol azt vizsgálják, hogy kettő vagy több honlap közül melyik fog nagyobb eséllyel egy bizonyos kulcsszóra bejönni a keresőben. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb eséllyel fog ez megtörténni. 

A DA pontszám alakulását sok minden befolyásolja, köztül például technikai elemek is, de a honlapra mutató linkeknek is nagy szerepe van. Ahogy fent írtam: minél magasabb DA pontszámú honlapok (ezek a minőségi szakmai lapok) linkelik a weboldaladat egy cikkben (hivatkoznak a tanulmányodra), úgy fog a weboldalad DA értéke növekedni. És mivel növekszik a honlapod DA értéke, nagyobb eséllyel fogsz a Google-ben bejönni a számodra fontos kulcsszavakra.

Mondtam már, hogy a SEO-ban minden összefügg? :’D

Linképítés

Oké, értem, miért fontos a DA. De honnan tudom meg ezt az értéket?

A DA értékek ellenőrzésére léteznek online is elérhető ingyenes eszközök. Ilyen például az általam kedvelt Ahrers tool, ahol csak be kell írnod a honlap címét, és kidobja az eredményt.

Nézzünk meg néhány példát!

Az index.hu DA-ja 82. A Wall Street Journal honlapjáé 93. A Sorozatbaráté 18. 

Ez egy elég széles skálát lefed. Az általános szakmai tanács az az, hogyha energiát fektetünk a linképítésbe, akkor ne válasszunk olyan honlapot, aminek a DA-ja 20-25 alatt van. 

Sokan nem foglalkoznak a linképítéssel vagy nem annyira ismertek, hogy mások önként linkeljék őket, ezért előfordulhat, hogy jópár magazin vagy blog alacsony DA-val rendelkezik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az ő munkájuk kevésbé értékes, csupán azt, hogy másra helyezik a hangsúlyt. 

Nagyon-nagyon fontos, hogy felejtsd el a linkgyűjtő oldalakat (például starlap) és az egyéb gyűjtőlapokat. Ezek tíz évvel ezelőtt működtek, de ma már bünteti őket a Google, azaz ha sok ilyen linkkel rendelkezel, egyszerűen nem fogsz bejönni a találati listában. Ne próbálj meg ügyeskedni, egyszerűen kerüld el ezeket.

Vendégposztolás

A vendégposztolást okkal nem helyeztem a linképítési tippekhez, ugyanis úgy vélem, hogy ez egyszerre több és egyszerre kevesebb, mint a linképítés. Kifejtem.

Vendégposztolni olyan embereknél érdemes, akiket viszonylag ismersz, hiszen cserébe ők is meg akarnak jelenni a te honlapodon. Egy dolog kikerülni a mucsarocsoge.hu hírportálra, viszont teljesen más dolog a mucsarocsoge.hu főszerkesztőjének gondolatait olvasni a helyi turizmus alakulásáról. 

Abban az esetben, ha megfelelő embereket kérsz fel a vendégblogolásra, az szuper értéket adhat neked, a márkádnak és a téged olvasóknak. Ráadásul cserébe egy olyan honlapon fogsz megjelenni, ahol már van egy kialakult közösség, és így az emberek nagyobb eséllyel fogják elfogadni a minőségi tartalmadat.

Szóval ezért több a vendégposztolás, mint a linképítés. Viszont azért kevesebb, mert megvan az esélye, hogy a honlap, ahol megjelensz nagyon alacsony DA értékkel rendelkezik. 
Éppen ezért kell szem előtt tartani, hogy a vendégposztolás és a linképítés két külön eszköz, amelynek hatásai néha egybeeshetnek, de az nem szabályszerű

Minőségi tartalom

Hasznos infografikák 

Az infografikák a SEO egyik “titkos fegyvere”. Magyarországon viszonylag kevesen használják, ezért érdemes lehet ebbe is energiát fektetni. Remek eszköz lehet arra, hogy látványos módon eredményeket, különbségeket és egyéb adatokat mutass be. Ez nem csak SEO szempontból jó eszköz, hanem a minőségi tartalom előállítása szempontjából is releváns.

Elengedhetetlen azonban, hogy az ábrára felkerüljenek a te adataid is, gondolok itt főleg a honlapod címére. Ha ez megvan, írj egy kis magyarázatot az infografikához blogposzt formájában, majd kezd el ezeket terjeszteni. 

Keress olyat, aki nem a versenytársad, de valamiért egy cikkben foglalkozott a témával, és ajánld nekik az infografikádat. Mivel ebben az esetben a forrásmegjelölés kötelező, a honlapodat mindenképp meg fogja említeni,és nagy valószínűséggel bekerül a linked is. 
Ha még profibb szeretnél lenni, az infografikát oszd meg Facebookon és Pinteresten, hiszen ezek a tartalmak ott nagyon mennek.

Promótálási stratégia megalkotása a minőségi tartalom terjesztéséhez

A cikk végéhez közeledve elég jól látható, hogy a SEO milyen sok időt vesz igénybe. Azonban van valami, ami még ennél is hosszadalmasabb; méghozzá a SEO-barát tartalom promótálása.

Nem igazán beszélünk róla, de az idő 30 százaléka tartalomgyártás, 70 százaléka promóció. Vagy legalábbis 50-50 százalék. 

Szóval ha megvagy a rengeteg munkával, ideje lesz kitalálnod, hogy hogyan promózod az elkészült anyagaidat. Ehhez a következő módszereket szoktam ajánlani:

 • Tördeld úgy a tartalmakat, hogy azok kiegészítsék egymást és egymásra épüljenek. Ez egyrészt jó, mert az olvasó több időt tölt el nálad, másrészt pedig egy saját belső linkhálózatot alakítasz ki, ami szimpatikus a Google számára.
 • Legyél benne olyan releváns Facebook csoportokban, ahol szabad posztolni, és oszd meg a tartalmakat.
 • Még a tartalom publikálása előtt generálj egy kis hype-ot a social media felületeiden, írj arról, hogy az adott anyag milyen problémára fog megoldást adni.
 • Ha van egy olyan téma, amire a tartalmadban nem tértél ki, fejtsd ki bővebben a Facebook oldaladon vagy a csoportodban, és ne felejtsd el linkelni hozzá az eredeti anyagot.
 • Nem az ördögtől való többször megosztani ugyanazt a tartalmat. Természetesen ne ugyanazzal a szöveggel tedd, a megosztás mindig legyen változatos és kreatív.
 • A vendégblogolás és a linképítés is alkalmas a minőségi tartalmak promótálásához.

Nagyjából ezek azok a dolgok, amelyeket első körben ajánlani tudok most, az önkéntes karanténok és a kijárási korlátozások idejében. Remélem, mindent sikerült úgy elmagyaráznom, hogy te magad is meg tudd csinálni az általam javasoltakat. Ha azonban úgy érzed, hogy inkább szakemberre bíznád, keress meg bátran az alábbi űrlap segítségével!

Comments are closed.