fbpx

Marketingstratégia és marketingterv

Marketingstratégia és marketingterv

MARKETINGSTRATÉGIÁJA MINDENKINEK VAN. MÉG AKKOR IS, HA NEM ÍROD LE, MÉG AKKOR IS, HA NEM DOLGOZOL RAJTA. A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY EZT A STRATÉGIÁT KÉPES VAGY-E CSELEKVÉSBE FORDÍTANI.

A marketingstratégia valójában a vállalkozásod alapköveiből áll. Ezek elég alapvető dolgoknak számítanak, ennek ellenére úgy vélem, sok vállalkozó nem foglalkozik velük eleget. 2020-ban a kedvenc projekt management eszközöm szerint pontosan 1172 órát töltöttem el tanácsadással, így van egy kis rálátásom a vállalkozók hozzáállására a stratégiával kapcsolatban.

De mik is ezek az alapkövek?

  • termékek/szolgáltatások
  • célközönség
  • erősségek és gyengeségek
  • miben különbözöl, miben vagy több a konkurenciánál?
  • arculat
  • értékek és vízió

A listát azért még lehetne bővíteni, de úgy vélem, ez egy jó kiindulási alap. Egy vállalkozás működéséhez és fejlesztéséhez a fent említett összes tételt tűpontosan kell látni! A homályos elképzelések ide kevesek, hiszen ezek által határozod meg a mérhető céljaidat.

A papír és a toll (doksi és a billentyűzet) pont az ilyen célkitűzések támogatása miatt jött létre. Teljesen mindegy, hogy egy összefüggő szöveget írsz, hogy minden táblázatba rendezel vagy éppen prezentációt készítesz, a lényeg, hogy a stratégiának azonnal átláthatónak és minden munkatársad számára érthetőnek kell lennie. Nem elég ugyanis azt írni, hogy a “célközönség nagy”, mert a “nagy” egy homályos fogalom. Lehet, hogy neked a 100 fő jelenti a nagyot, míg a munkatársadnak már a 10 is sok.

Marketingstratégia
Photo by Isaac Smith on Unsplash

Hiába hangzik fellengzősen a marketingstratégia kifejezés, valójában kerülni kell a fellengzős kifejezéseket. A célközönség és a konkurencia elemzése a számok és az analitikák munkája. Minél pontosabb ugyanis az elemzés, annál ügyesebben lehet jó eredményt elérni.

Ezeket én is össze tudom állítani. Miért van arra szükség, hogy szakember csinálja meg a marketingstratégiát?

Mert túl érintett vagy. A saját termékeddel/szolgáltatással elfogult vagy, míg a konkurenciákkal túl kritikus. Vagy éppen vice versa. Ha még ezt ki is vesszük az egyetlenből, akkor van a stratégiának egy olyan eleme, amiről valamiért ritkán kerül szó:

A MEGVALÓSÍTHATÓSÁG.

Ehhez pedig szakemberre van szükség, hiszen ő tudja igazán, miként érdemes a kampányokat optimalizálni. Jó stratégiát és tervezetet ugyanis az képes alkotni, aki maga is tisztában van az adott marketing terület működésével. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a potenciális vásárló igényeiről sem. Az ő szemszögéből kell mindent nézni: a weboldal struktúráját, a blogposztok mögött húzódó segítő szándékot, a social médiában található interakciókat.

Minden marketingstratégiához jár tervezet is.

Ha már megépítettük az alapot, jöhetnek végre a támfalak. Ehhez azonban pontos tervezés szükséges, mert a jó marketinges mindig legalább 2 hónappal előre gondolkodik és dolgozik. A Pinteresten például november elején megindul a karácsonyi láz, ezért a tartalomgyártók már szeptemberben elkészítik a karácsonnyal kapcsolatos anyagaikat. A tartalomnak ugyanis idő kell, legyen az bármennyire brilliáns.

Hiába látod tehát azt a marketingstratégiában, hogy kell majd karácsonyi pineket készíteni, az még nem mondja meg neked, hogy mikortól ajánlott ezeket publikálni, de még azt sem, mikor kezdj el rajtuk dolgozni. A tervezetből derül csak ki, hogy milyen kulcsszavakkal kell ellátnod egy blogposztot, hogy az SEO szempontjából jó eredményt hozzon. A tervezet az, ami végigvisz téged az adott hónapon, és amikor az elemzésre kerül a sor, ennek segítségével juthatsz könnyen egyről a kettőre.

Ha te is fejleszteni szeretnéd a vállalkozásod, akkor ezekkel a csomagokkal tudok neked segíteni.

Basic csomag 6 hónapraProfi csomag 6 hónapraSzuper csomag 6 hónapra
Konzultáció az alapelvekről 2 órábanKonzultáció az alapelvekről 2 órábanKonzultáció az alapelvekről 2 órában
Marketingcélok meghatározásaMarketingcélok meghatározásaMarketingcélok meghatározása
xKonkurencia-elemzés adatainak megosztásaKonkurencia-elemzés adatainak megosztása
Weboldal elemzése marketing szempontbólWeboldal elemzése marketing szempontbólWeboldal elemzése marketing szempontból
SEO auditSEO auditSEO audit
KulcsszókutatásKulcsszókutatás
Blogposzt munkacímek és ötletek (havi 4 darab)Blogposzt munkacímek és ötletek (havi 4 darab)Blogposzt munkacímek és ötletek (havi 6 darab)
xxLinképítés és PR tanácsok
xSzemélyre szabott posztötletek 2 darab közösségi médiáraSzemélyre szabott posztötletek 3 darab közösségi médiára
xxTermékkel/szolgáltatással kapcsolatos akciók és extra ajánlatok
xxEmailmarketing

40 ezer forint

75 ezer forint

115 ezer forint

Itt vedd fel velem a kapcsolatot a tuti marketingstratégiáért!

Comments are closed.